Intressanta länkar

En rad myndigheter och organisationer erbjuder hjälpmedel och kunskap för den som känner sig vilsen eller illa behandlad på nätet.

Här har vi listat ett antal goda exempel.

• Kränkt.se Mobbad på nätet? Här finns goda och handfasta råd från Datainspektionen.
  • Skolverkets Kolla källan tar upp källkritik, upphovsrätt och säkerhetsfrågor. Även sociala medier och forskning bevakas. Nyttig information för de flesta.
  • Surfa Lugnt är en sida där man som förälder kan lära sig mer om barns internetanvändande. På hemsidan går det att läsa om de positiva aspekterna av internetanvändande samt hur man kan hantera de negativa. Det finns även möjlighet att få svar på frågor man har.
  • Fryshusets Nätvandrare är vuxna som finns till hands på ungdomars mötesplatser på nätet. Ny metodbok "Nätvandra!". Ordnar även utbildning.
  • Hur säker är webbplatsen? Statens medieråd har undersökt och bedömt 17 sociala nätverkssajter för barn och unga. Utmärkt sammanställning (2010).
  • Barnperspektivet.se Bris-driven webbplats som bland annat tar upp ungas vardag på nätet.
  • Sveriges förenade tjejjourer Tjejjouren.se drar igång utbildningen "Ses online!" våren 2011.
  • Har någon snott din bild och spritt den på nätet? Hitta den med hjälp av tineye.com eller Google´s bildsök.
  • Skoldatateket har sammanställt en applista med tips på pedagogiska appar.
Kategorier: